Cały świat koncentruje się na koronawirusie. Każde kaszlnięcie, kichnięcie, podwyższona temperatura czy drapanie w gardle wzbudza niepokój i wzmożoną kontrolę. Niestety w tym trudnym czasie inne choroby nie zrobiły sobie wolnego i także atakują. Nie ignoruj sytuacji, gdy widzisz, że twoje dziecko bardzo dużo pije i często robi siku, chudnie, jest bardziej nerwowe i zmęczone niż zwykle – to mogą być objawy cukrzycy typu 1.

Przypominamy, jakie są objawy cukrzycy typu 1. Nie ignoruj ich, bo bardzo łatwo przegapić symptomy tej choroby. Jeśli dostrzegasz coś z poniższego katalogu u swojego dziecka, jak najszybciej postaraj sie zmierzyć cukier – wystarczy do tego zwykły glukometr i jednorazowa igła do nakłucia palca. Najlepiej zrób pomiar rano – przed posiłkiem. Prawidłowa glikemia u zdrowego człowieka na czczo, co najmniej 8 godzin po posiłku, to od 70 do 99 mg/dl.

Poniżej opis objawów:

I. Objawy klasyczne

– Wzmożone pragnienie;

– Częste oddawanie moczu, moczenie nocne;

– Ubytek masy ciała, nawet przy zwiększonym apetycie;

– Zapalenie skóry okolicy sromu, a u chłopców pod napletkiem, u małych dzieci nasilone zapalenie pieluszkowe;

– Narastające osłabienie/zmęczenie, senność;

– Zapach acetonu z ust (stan zaawansowany);

– Zaburzenia ostrości widzenia (reakcja na wysoki cukier).

II. Objawy nie charakterystyczne, mniej oczywiste:

– Początkowo krótko zwiększone łaknienie, potem brak apetytu, co nasila ubytek masy ciała;

– Zaczerwieniona twarz, ciemno-czerwone wargi – w stanie zaawansowanym – wiąże się z nasilonym odwodnieniem;

– Wolniejsze gojenie się ran – częściej w cukrzycy typu 2, gdyż wymaga dłuższego okresu rozwoju;

– Zapalenie zewnętrznych narządów moczowo-płciowych, wydzielina często grzybicza, biała, obfita;

– Przyspieszony i pogłebiony oddech – stan zaawansowany wiąże się z zakwaszeniem organizmu;

– Zapalenie gardła – czerwone, czasem z białawym nalotem, język obłożony, tzw. pseudoangina diabetica (w odróżnieniu od anginy jest bez gorączki);

– Bóle brzucha, nudności i wymioty, twardy brzuch – objawy zaawansowanego stadium kwasicy ketonowej;

– Kurcze mięśniowe – przy dłuższym okresie rozwoju, występują przy większych zaburzeniach jonowych;

– Utrata przytomności/śpiączka cukrzycowa – bardzo zaawansowane stadium.

Materiał przygotowany we współpracy z dr n. med. Martą Wysocką-Mincewicz