Jedno średnie całe jabłko ważące ok. 120 gramów zawiera ok. 10 gramów węglowodanów, czyli 1 WW.

Warto jeść jabłka – mają dużo witamin i są „nasze” – można założyć, że nie potrzebują aż tak dużo chemii, co inne owoce transportowane z drugiej półkuli. Często dostępne w popularnych sklepach jabłka mają właśnie 1 WW. Ryzyko niewłaściwego przeliczenia węglowodanów w przypadku tak dobrze znanego i wystandaryzowanego owocu jest znacznie mniejsze. Więcej o wymiennikach znajdziecie w naszej tabeli WW.


Comments

  1. Cukrzyca.pl pisze:

    Jabłka są dobrym rozwiązaniem jako szybka przekąska – zgadzamy się 🙂
    W naszym artykule sugerujemy również inne przekąski 1 WW
    https://cukrzyca.pl/dieta-cukrzycowa/przekaski-w-cukrzycy/

Leave a Reply