Prawidłowy poziom cukru we krwi to 70-99 mg/dl na czczo. Mierz się

Sprawdzaj, przy każdej nadarzającej się okazji, czy twoje dziecko ma prawidłowy poziom cukru. Powinno to być od 70 do 90 mg/dl na czczo. Reaguj na niepokojące objawy, takie jak chudnięcie, wzmożone pragnienie, częste wizyty w toalecie, osłabienie, zmęczenie, senność czy nerwowość. Od kilku lat w Polsce lawinowo przybywa dzieci z cukrzycą typu 1.

Statystyki są zatrważające. Oddziały diabetologiczne i poradnie pękają w szwach. Być może przyczyna tkwi w pandemii, o czym pisała 19 marca 2021 roku Rzeczpospolita. Niezależnie od wszystkiego, trzeba bardzo uważać i jak tylko pojawiają się niepokojące objawy natychmiast badać czy aby na pewno dziecko ma prawidłowy poziom cukru we krwi. Nieleczona cukrzyca typu 1 jest chorobą śmiertelną!

Objawy cukrzycy typu 1 – jaki jest prawidłowy poziom cukru

Przypominamy, jakie są objawy cukrzycy typu 1. Jeśli dostrzegasz coś z poniższego katalogu u swojego dziecka, jak najszybciej postaraj sie zmierzyć cukier – wystarczy do tego zwykły glukometr i jednorazowa igła do nakłucia palca. Najlepiej zrób pomiar rano – przed posiłkiem. Prawidłowy poziom cukru u zdrowego człowieka na czczo, co najmniej 8 godzin po posiłku, to od 70 do 99 mg/dl.

I. Objawy cukrzycy typu 1 – klasyczne

– Wzmożone pragnienie;

– Częste oddawanie moczu, moczenie nocne;

– Ubytek masy ciała, nawet przy zwiększonym apetycie;

– Zapalenie skóry okolicy sromu, a u chłopców pod napletkiem, u małych dzieci nasilone zapalenie pieluszkowe;

– Narastające osłabienie/zmęczenie, senność;

– Zapach acetonu z ust (stan zaawansowany);

– Zaburzenia ostrości widzenia (reakcja na wysoki cukier).

II. Objawy cukrzycy niecharakterystyczne, mniej oczywiste:

Początkowo krótko zwiększone łaknienie, potem brak apetytu, co nasila ubytek masy ciała;

– Zaczerwieniona twarz, ciemno-czerwone wargi – w stanie zaawansowanym – wiąże się z nasilonym odwodnieniem;

– Wolniejsze gojenie się ran – częściej w cukrzycy typu 2, gdyż wymaga dłuższego okresu rozwoju;

– Zapalenie zewnętrznych narządów moczowo-płciowych, wydzielina często grzybicza, biała, obfita;

– Przyspieszony i pogłebiony oddech – stan zaawansowany wiąże się z zakwaszeniem organizmu;

– Zapalenie gardła – czerwone, czasem z białawym nalotem, język obłożony, tzw. pseudoangina diabetica (w odróżnieniu od anginy jest bez gorączki);

– Bóle brzucha, nudności i wymioty, twardy brzuch – objawy zaawansowanego stadium kwasicy ketonowej;

– Kurcze mięśniowe – przy dłuższym okresie rozwoju, występują przy większych zaburzeniach jonowych;

– Utrata przytomności/śpiączka cukrzycowa – bardzo zaawansowane stadium.

Materiał przygotowany we współpracy z dr n. med. Martą Wysocką-Mincewicz

Jak łatwo można przegapić symptomy cukrzycy u dziecka czytaj TUTAJ. Dwie prawdziwe historie małych Słodziaków.