Czas świąt nie musi oznaczać rezygnacji z tradycyjnych słodkości.  Przy zachowaniu kilku zasad Wigilia i święta cukrzyka mogą być przyjemne i mieć nieco słodki smak. Podpowiadamy, na co warto zwrócić szczególną uwagę. Pod lupę bierzemy sernik i makowiec.

Jednym z podstawowych zaleceń żywieniowych dla pacjentów z cukrzycą jest ograniczenie do minimum spożycia łatwo przyswajalnych węglowodanów prostych takich jak glukoza, fruktoza czy też dwucukru – sacharozy (popularnego cukru stołowego). Dlatego podczas świątecznych dni warto jest przyjrzeć się przede wszystkim słodkościom i wybrać rozwiązanie najlepsze dla siebie. Warto tu zadbać o odpowiedni rodzaj wypieku, a także o jego umiarkowaną ilość.
Sernik wygrywa z makowcem
U pacjentów z dobrze wyrównaną cukrzycą typu 1, można pozwolić sobie na spożycie rozsądnych ilości tradycyjnego ciasta. Natomiast należy odpowiednio oszacować ilość węglowodanów w spożywanej porcji. Zawartość tłuszczu także ma znaczenie, ponieważ posiłki bogate w węglowodany i tłuszcze mogą spowodować hiperglikemię w opóźnionym czasie, nawet po kilku godzinach od spożycia produktu.

Poniżej porównanie dwóch tradycyjnych wypieków, pod względem wartości energetycznej, zawartości węglowodanów, białka, tłuszczu oraz WW i WBT (w 100g produktu).

Rodzaj ciastaKcalwęglowodanybiałkoTłuszczWWWBT
Strucla z makiem36151,28,315,55,11,5
Sernik wiedeński25423,911,612,42,31,5

Jak widać wybór ma znaczenie. Sernik jest zdecydowanie korzystniejszy pod względem zawartości węglowodanów, a także pod względem kaloryczności.

Co zamiast cukru

Kiedy przygotowujemy ciasta samodzielnie dobrą alternatywą może być także wybór innego słodzidła.  Zamiast tradycyjnego cukru można użyć ksylitolu lub erytrytolu. Ich indeks glikemiczny jest znacznie niższy (ksylitol IG=7, ERYTRYTOL IG=0), co oznacza, że po spożyciu wzrost glikemii nie następuje tak gwałtownie, jak przy wariancie z tradycyjnym cukrem.

Trzeba pamiętać o ruchu, który ma pozytywny wpływ na gospodarkę węglowodanową. Rodzinny spacer zadba nie tylko o zdrowie, ale i o to, co w święta najważniejsze – wspólnie spędzony czas i cudowną atmosferę.
Aleksandra Bąk, dietetyk Catering2be