Hipoglikemia – co jeść a czego unikać?

Mroczki przed oczami, ból głowy, czasami drżenie rąk i… ogromna, trudna do przewalczenia ochota na coś słodkiego – takie sytuacje zdarzają się nie tylko cukrzykom. Spadek cukru w organizmie to hipoglikemia. Co najszybciej podwyższy cukier i czy zrobi to skutecznie? Co jeść a czego unikać podczas hipoglikemii?

Hipoglikemia – co najlepiej jeść?

Co do zasady powinniśmy unikać słodyczy. Prosty cukier można całkowicie wyeliminować z naszej diety, słodycze tuczą i nie mają praktycznie żadnych wartości – witamin czy minerałów. Jednak są sytuacje, gdy trzeba koniecznie zjeść coś bardzo słodkiego. Najpoważniejszą i najgroźniejszą z ich jest niski poziom cukru we krwi, czyli hipoglikemia zwana także niedocukrzeniem.

Hipoglikemia, czyli za niski poziom cukru we krwi może przytrafić się każdemu. U wszystkich – zdrowych, jak i chorujących na cukrzycę czy insulinooporność – wahania cukru w znacznym stopniu uzależnione są od diety. Prace naszej trzustki, a co za tym idzie cukier stabilizuje m.in. dieta z niskim indeksem glikemicznym, gdyż ogranicza szybkie wybicia cukru we krwi i gwałtowne jego spadki. Ogranicza senność, chęć spożywania cukrów, stabilizuje pracę jelit.

Jakich produktów najlepiej unikać przy hipoglikemii?

Niektórym cukier spada czasami o określonej porze dnia, np. po południu. Spadek cukru może się pojawić podczas intensywnego wysiłku fizycznego czy umysłowego. Zdarza się także po dłuższej przerwie od posiłku, najczęściej zawierającego za dużo węglowodanów prostych, czyli szybkowchłanialnych. Są to produkty o wysokim indeksie glikemicznym – słodycze, słodkie napoje, ciasta, słodkie płatki śniadaniowe, białe pieczywo, wysokosłodzone dżemy itp. Unikać należy także bardzo tłustych potraw, smażonych i mocno przetworzonych.

Najlepiej jest tak komponować posiłek, aby zawierał odpowiednie proporcje tłuszczów, białka i węglowodanów. 

Jedzenie podczas hipoglikemii – o czym należy pamiętać?

Niski poziom cukru we krwi wymaga natychmiastowej reakcji. Jest to sytuacja zagrażająca życiu, dlatego jak tylko organizm informuje o takiej potrzebie i mamy możliwość pomiaru cukru, która to potwierdzi natychmiast musimy podnieść jego poziom. Poziom cukru poniżej 70mg/dl wymaga reakcji. Hipoglikemia u dzieci z cukrzyca typu 1. jest szczególnie niebezpieczna, gdyż niektóre dzieci nie odczuwają jej objawów.

Produkty najszybciej podnoszące cukier (najszybciej się wchłaniają) – 10 gr węglowodanów (równowartość 1WW – wymiennika węglowodanowego):

  • 2 kostki dextrozy (dextro energy) – są w różnych smakach
  • płynna glukoza/glukoza w żelu
  • 100 ml soku klarownego np. jabłkowego albo coca-coli/pepsi/fanty
  • 2 cukierki nimm2
  • 1 cukierek fresh&fruity
  • ok. 11-12 gr żelków

Czego najlepiej unikać przy hipoglikemii?

Trzeba pamiętać, że produkty o wysokim indeksie glikemicznym (IG) wymagają bardzo dużo insuliny, szybko się wchłaniają, szybko podnoszą cukier, ale na krótko. Są idealne dla cukrzyków w momencie, gdy pojawia się hipoglikemia. Potem pozostawiają tę insulinę wciąż działającą w organizmie, co doprowadza do spadku cukru – pojawia się głód na kolejne słodycze – to błędne koło sprzyjające tyciu.

Relatywnie wolno, ze względu na dużą zawartość tłuszczu, wchłaniają się: czekolada, kakao, lody czy napoje na mleku. W związku z tym nie należy ich podawać w przypadku nagłego spadku poziomu cukru u osób z cukrzycą.

Te produkty sprawdzają się w tzw. „drugim rzucie”, już po opanowaniu niedocukrzenia, jeżeli nie mamy gotowego posiłku zasadniczego np. kanapki czy obiadu. Jest to również dobre rozwiązanie w przypadku wysiłku fizycznego, zarówno przed, jak i podczas. Warto wówczas mieć pod ręka np. krówkę czy batonik zawierający czekoladę, orzechy i wafelek np: Knoppers, Snickers, Mars itp.

Dlatego, jeśli już masz ochotę na coś słodkiego, to zamiast żelkowych misiów wybierz gorzką czekoladę, która wolniej się wchłania i nie spowoduje gwałtownej huśtawki glikemii.

Najważniejsze informacje o cukrzycy do DRUKU.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *