Jaki jest prawidłowy poziom cukru we krwi? U zdrowego człowieka na czczo, co najmniej 8 godzin po posiłku to od 70 do 99 mg/dl. Jeśli mierzymy cukier o dowolnej porze dnia, po jedzeniu czy wypiciu czegoś słodkiego (tzw. glikemia przygodna), to jego poziom może być o wiele wyższy, ale nie powinien przekroczyć 200 mg/dl.
W dziesiejszych czasach każdy powinien regularnie, co najmniej raz w roku, sprawdzać glikemię na czczo. Pomimo rosnącej lawinowo liczby diabetyków nadal bardzo rzadko wiemy, jaki jest prawidłowy poziom cukru.
Jaki jest prawidłowy poziom cukru?
Normy poziomu glikemii obowiązują wszystkich, niezależnie od wieku. Istotny jest moment pomiaru cukru:
- Glikemia przygodna– oznaczona w próbce krwi pobranej o dowolnej porze dnia, niezależnie od pory ostatnio spożytego posiłku nie więcej niż 200 mg/dl. W przypadku gdy poziom cukru jest wyższy i towarzyszą temu objawy charakterystyczne dla hiperglikemii, takie jak: wzmożone pragnienie, wielomocz, osłabienie – najprawdopodobniej jest cukrzyca.
- Glikemia na czczo– oznaczona w próbce krwi pobranej8-14 godzinod ostatniego posiłku – wynosi prawidłowo 70-99 mg/dl. Gdy wynik jest wyższy i wynosi od 100 do 125 mg/dl, oznacza to nieprawidłową gliekemię i trzeba koniecznie powtórzyć badanie. Przy cukrze na czczo powyżej 126 mg/dl mówimy o cukrzycy.
- Glikemia w 120 minucie doustnego testu tolerancji glukozy– powinna być niższa od 140 mg/dl. O nieprawidłowym wyniku mówimy przy poziomie 140 – 199 mg/dl, a o cukrzycy, gdy wynik jest powyżej 200 mg/dl.
O różnych typach cukrzycy piszemy tutaj.
Co trzeba wiedzieć, gdy w pobliżu jest Słodziak
Dzieci z cukrzycą typu 1 w Polsce przybywa lawinowo. Rzadkością są szkoły, a coraz częściej wręcz klasy, gdzie nie byłoby małego Słodziaka. Dlatego tym bardziej warto wiedzieć czym jest ta choroba i jak reagować w sytuacji zagrożenia życia dziecka.
- Cukrzyca typu 1 u dzieci – choroba związana z brakiem insuliny. Insulina musi być podawana z zewnątrz.
- Podana insulina obniża poziom cukru we krwi (glikemię).
- Posiłek czy słodki napój (np. sok) podwyższa poziom cukru.
- Cukier mierzymy glukometrem lub za pomocą sensora. Prawidłowy (bezpieczny) poziom u Słodziaka: 80-140 mg/dl.
- Hipoglikemię (niski poziom cukru) rozpoznajemy przy glikemii poniżej 70 mg/dl i objawach złego samopoczucia.
- Stan zagrożenia wymagający natychmiastowej reakcji to zbyt niski poziom cukru, szczególnie gdy glukometr wskazuje poniżej 55 mg/dl. Dziecko powinno wypić płynną glukozę lub dwie kostki dextrozy, lub wypić sok klarowny (ok. 200 ml). Nie powinno być samo.
Cukrzycy musza kontrolowac poziom glukozy kilka razy w ciagu dnia. Regularne badanie pozwala dobrze dobac dawke insuliny oraz innych lekow przeciwcukrzycowych, ktore chorzy powinni przyjmowac. Samokontroli dokonuje sie z wykorzystaniem glukometru. Po niewielkim nakluciu skory (zazwyczaj opuszki palca reki), niewielka ilosc krwi umieszcza sie na papierowym pasku, ktory nastepnie wklada sie do glukometru. Na tej podstawie wynik aparat dokonuje odczytu poziomu cukru we krwi.